Julgodis

 
 
Igår blev det några timmars mys i köket med Sanna Nilsen som sjöng julsånger. Eftersom jag alltid gillat alla julförberedelser så har jag stort tålamod i köket innan jul, så igår stod jag flera timmar och rörde plockade o hade mysigt när jag gjorde julgodis. Kul att ha lite hemma tills mina barn och sambons barn kommer hem vid jul. Det blev lite av varje att smaska på så lite inspirerande tips om du också är sugen på lite sötsaker.
 
Mozzart kulor:
 
Mandelmassa
nougat
mörk blockchoklad
 
Skiva mandelmassan i tunna skivor, sedan skär du nougaten i små tärningar. Lägg nougaten i en skiva mandelmassa o rulla dem runda. Smält chokladen i vattenbad doppa sedan kulorna i chokladen med hjälp av en tandpetare. Låt svalna o stelna.
 
Snickerskakor:
 
1 burk jordnötssmör
1 dl socker
2 dl sirap
1 dl kokos
1 liter cornflakes
1 tsk vanilin
200 g mörk blockchoklad
 
Blanda allt utan chokladen i en tyfflongryta rör om så allt blandas väl. Bred sedan ut i en form med smörpapper bra om formen är som en kvadrat. Smält chokladen i vatten bad och häll sedan över blandningen. Låt svalna. Skär sedan i lagom små bitar.
 
Julkola:
 
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vanillin
 
Koka upp allt i en gryta rör om hela tiden. Låt koka under omrörning i ca 15-20 minuter gör sedan kul prov. Häll i form med smörpapper gärna i form av en kvadrat. Låt stelna o klipp dem sedan i lagom storlek och klä in dem i folie som små karameller.
 
Knäck:
 
2 dl sirap
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör
sötmandel
 
Blanda allt i gryta och låt koka ca 20 minuter. Gör kul prov. Häll i små knäckformar.
 
Muscovadotryffel:
 
200 g blockchoklad
1½ dl grädde
4 msk muscovadosocker
50 g smör
2 msk romarom
 
Blanda allt och koka i en gryta ca 20 minuter. Häll sedan i små knäckformar.
RSS 2.0