Frasiga bröd

 
 
 
Eftersom det varit en eftermiddag med regn och väldigt mycket muller, blev det att jag dök i mina recept och kokböcker och letade efter något trevligt att göra. Då hittade jag en gammal Allas med fest recept och började bläddra. Då hittade jag ett smarrigt recept på Frasigt bröd, så det blev det. Men innan jag hade bestämt mig låg hela bordet fullt av kokböcker och recept, typiskt mig att riva fram allt innan jag bestämt mig. Sedan hittade jag lite annat smått och gott jag rörde ihop, så köket såg nyss ut som jag inter hade diskat på 1 vecka. Men här kommer det frasiga brödet som går ha till lördagsfesten, ostbricka, soppa eller någon gryta så absolut somethingforyou.
 
ca 15-16 dl vetemjöl
100 g margarin
50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 ägg
2 tsk salt
2 tsk socker
ägg till pensling
 
Sätt ugnen på 250 grader. Smula i jästen i degbunke, smält sedan smöret och häll i mjölken i grytan. Låt det bli fingervarmt innan du häller det i bunken med jäst. Tillsätt ägg, salt och socker. Sedan mjölet.
 
Låt det jäsa ca 50 minuter efter att du arbetat det till fin deg.
 
Dela degen i två delar, bred ut delarna en i taget i en kvadrat, bred smör på och vik den 3 gånger på längden. Skär den sedan i snittar. Jäs i 10 minuter. Pensla med ägg och strö blandade frön över. Grädda i ca 15 minuter.
 
Väldigt goda med en smörklick när de är lite ljumna.
RSS 2.0